Kullan myynti

Kalevala Koru historia

Kalevala Koru on saanut alkunsa kirjailija Elsa Heporaudan unelmasta. Heporauta perusti Kalevala Korun 1930 –luvulla; hän halusi pystyttää suomalaisen naisen kunniaksi patsaan ja ryhmä asiasta innostuneita naisia aloitti rahojen keräämisen patsaan valmistamiseksi. Mallit koruihin löydettiin Kansallismuseon kokoelmista. Kalevala Korun ensimmäinen korusarja esiteltiin joulukuussa 1937.
Kalevala koru historia

Suomalaiset koruklassikot

Koruista tuli heti hyvin suosittuja mutta talvisodan syttyminen muutti naisten suunnitelmat ja patsaaseen kerätyt varat käytettiinkin hädänalaisten ihmisten auttamiseen. Hyväntekeväisyydestä tulikin Kalevala Korun pysyvä arvo. Tätä perinnettä yritys on jatkanut hyväntekeväisyyskorujen tuoton kautta yhteiskunnallisesti merkittävien hankkeiden tukemisessa. Kalevala Koru jakaa myös vuosittain yhdessä Kalevalaisten Naisten Liiton kanssa apurahoja suomalaisen kulttuurin edistämiseen.

Talvisodan jälkeen yrityksen pääsuunnittelijaksi saatiin Germund Paaer. Hänen korujensa muotokieli viittasi historiaan mutta suunnittelijan oma kädenjälkensä näkyi niissä kuitenkin selkeästi. Kalevala Koru halusi jo silloin, että korut ilmentävät omaa aikaansa ja tämän vuoksi yritys järjesti suunnittelukilpailun vuonna 1947.

Useat taiteilijat innostuivat kilpailusta ja voittajakoruista syntyikin uusi mallisto. Voittaja kilpailussa oli Heli Vuori. Muita palkittuja olivat Kaj Franck, jonka suunnittelun lähtökohtana oli aina esineen toimivuus , hän karsi muotoilussa pois kaiken tarpeettoman, Vappu Niittylä, Bror Halen, Kirsti Ilvessalo, jonka suunnittelemia olivat mm. Nukkekääty –korut, korujen esikuvana olivat kirkkojen vaivaisukot ja Nanny Still, joka sai ansioistaan Pro Finlandia –mitalin vuonna 1972.

Kalevala Koru nousi 1950- ja 1960 –luvuilla Suomen designin huipulle. Yrityksen tunnusmerkki oli rohkea ja ennakkoluuloton korusuunnittelu. Tämän ajan suunnittelijoita olivat mm. Eero Rislakki, Börje Rajalin ja Paula Häiväoja. Eero Rislakki halusi pelkistää Kalevala korun muotokieltä ja tuoda koruihin modernia ilmettä. Rislakki oli uranuurtaja kotimaisten korukivien käytössä. Rajalinin korut ovat muodoltaan yksinkertaisia ja niissä on käytetty kiviä ja ornamentteja.

Paula Häiväoja työskenteli Kalevala Korun ensimmäisenä naispääsuunnittelijana vuosina 1963-1968. Häiväoja tunnetaan ultramoderneista hopeakoruista. Pentti Sarpaneva suunnitteli myös yritykselle koruja, 1960 –luvulla hän suunnitteli malliston jonka korut olivat bysanttihenkisiä ja reliefimäisiä. Kai Lindström suunnitteli 1960 –luvun lopulla koruja joissa käytettiin suuria, kotimaisia korukiviä. Hänen tunnetuimpia mallistojaan olivat 1515- ja Luontoset –korusarja, jossa yhdistyi hienosti metalli ja keramiikka.

Tulevina vuosikymmeninä Kalevala Korun mallistot ilmensivät hyvin kunkin ajan makua. Yritys osti vuonna 1989 Kaunis Koru Oy:n jonka korumuotoilu oli hyvin modernia. Vuonna 2005 Kalevala Koru osti Lapponia Jewelryn. Vuonna 2013 yritys liitettiin osaksi Kalevala Korua.

Tänäkin päivänä Kalevala Koru on muotoiluyritys, jonka tuotteet ovat hyvin tunnistettavia. Elsa Heporaudan unelma suomalaisen naisen kunniaksi pystytetylle patsaalle on toteutunut; sen voi nähdä Helsingin Pitäjänmäen korutehtaalla. Voidaan sanoa, että Kalevala Korun koko historia on kunniaosoitus suomalaisille naisille. Yrityksen johdossa ja suunnittelijoina on aina ollut naisia. Kalevala Korun suunnittelijoita ovat tänä päivänä mm. Marja Suna, joka tunnetaan mm. Lumikukka -korusarjasta ja Kirsti Doukas, joka tunnetaan korusarjoistaan Vanamo, Naisen ääni, Lähde ja Pohjantähti.

Kalevala Koru Oy on Suomessa alansa suurin ja yksi suurimpia Pohjois-Euroopassa. Yrityksen tehdas, hallinto ja tehtaanmyymälä toimivat Helsingin Pitäjänmäellä vanhassa ja historiallisessa punatiilirakennuksessa. Kalevala Koru suunnittelee ja valmistaa pronssi-, hopea- ja kultakoruja tuotemerkeillä Lapponia Jewelry ja Kalevala Koru.

Kirjoittanut: Henna Vanhapiha, KultaRahaksi Oy

Ajankohtaista

Lue myös nämä

Kaikki artikkelit
  • KultaRahaksi Oy Suomen vahvimmat platina
    Uutinen

    KultaRahaksi Oy on platinaluokassa

    Suomen Asiakastieto Oy on asettanut KultaRahaksi Oy:n jälleen vuonna 2023 parhaaseen Suomen Vahvimmat Platina -luokkaan. Suomen Vahvimmat -sertifikaatti myönnetään vain parhaista parhaille yrityksille, jotka ovat täyttäneet sertifikaattiin oikeuttavat tiukat ehdot ja korkean Rating Alfa -luottoluokituksen. Platina-sertifikaatti myönnetään ainoastaan yritykselle, jonka Rating Alfa -luottoluokitus on ollut AAA tai AA+ vähintään kolmena peräkkäisenä vuonna. Platina-sertifikaattiin on oikeutettu ainoastaan 3 % yrityksistä. Asiakkaillemme tämä merkitsee sitä, että olemme myös taloudellisesti luotettava ja vakaa kumppani.

    Lue artikkeli
  • Korut Rahaksi
    Kullan myynti

    Kulta Rahaksi kokemuksia

    KultaRahaksi ostaa paljon joko perinnöksi saatuja tai omia vanhoja laatikon pohjalle unohtuneita koruja. Moni haluaa muuttaa kullan rahaksi ja ostaa sitten uusia muistoja. Alla asiakkaiden kertomuksia sanomalehtien sivuilta. Ostamme kultaa ja hopeaa sekä jalostettavaksi (ns. romukulta ja romuhopea). KultaRahaksi maksaa myös ylimääräistä designista ja timanteista. Etusivulla olevalla laskurilla voit kokeilla mikä on paras hinta esimerkiksi romukullasta. KultaRahaksi on palvellut vuodesta 2009 jo 150 000 suomalaista. Viimeisimmän asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan 95,2 % asiakkaista olisi valmiita suosittelemaan meitä myös muille. Haluamme palvella myös sinua niin hyvin, että voit suositella palveluamme ystävillesi. Moni yllättyy myönteisesti kuinka paljon maksamme pienestäkin määrästä kultaa.

    Lue artikkeli
  • Verkossa kulta vaihtaa omistajaa nopeasti
    Kullan myynti

    Verkossa kulta vaihtaa omistajaa nopeasti

    Kullan myynti voi olla houkutteleva vaihtoehto monille ihmisille, jotka haluavat päästä eroon tarpeettomista koruistaan tai sijoittaa kultaa rahaksi. Kullan myyminen verkossa on yksi nopeimmista ja kätevimmistä tavoista saada käteistä kultasijoituksista tai perintökoruista. Tässä artikkelissa tarkastelemme, miten voit myydä kullan verkossa ja mitä vaihtoehtoja sinulla on saatavilla.

    Lue artikkeli