Kullan ja hopeakaivuun haitat
Kullan- ja hopeankaivuusta aiheutuvat haitat ovat merkittäviä ympäristönsaastuttajia eri puolilla maailmaa. Kullantuotannosta 80 % menee korujen tuotantoon, joten jokaisen koruja käyttävän tulisi huolestua kullankaivuussa käytettävien voimakkaiden myrkkyjen ympäristövaikutuksista.
Koska peräti kaksi kolmasosaa käytössä olevasta kullasta tulee suoraan kaivoksista, kultaesineitä tulisi saada kierrätykseen paljon nykyistä enemmän. Yhden kultasormukseen tarvittavan kultamäärän kaivaminen tuottaa 20 tonnia jätettä.
Yleinen tapa erotella kulta kiviaineksesta on ruiskuttaa syanidia kiviaineskasan päälle. Kun kulta on eroteltu kiviaineksesta, se puhdistetaan epäpuhtauksista kuumentamalla sulattamossa. Kuumentamisprosessissa vapautuu myrkyllisiä päästöjä, kuten savusumua ja happosadetta. Maailmanlaajuisesti metallisulattamot päästävät vuosittain ilmakehään 142 miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Tämä on 13 % maailman ympäristöpäästöistä. Kullankaivuun ympäristöongelmat liittyvät myös mm. hopean- ja kuparinkaivuuseen.
Kiertotalousperiaate
Kiertotalousperiaatteiden mukaisesti vanhojen korujen ja -esineiden uudelleenkäyttö ja kierrätys vähentävät ympäristövaikutuksia ja ovat askel kohti vastuullisempaa kulutusta. Kun myyt jalometalliesineitä, mahdollistamme näiden kauniiden esineiden jatkuvan elämän.
Emme sulata kaikkea ostamaamme kultaa, vaan hyväkuntoiset ja kiinnostavat esineet pääsevät jälleenmyyntiin Caratia-verkkokauppaan ja -Helsingin myymälään. Siksi voimme maksaa tietyistä koruista jopa viisinkertaisen hinnan. Käymme ostopisteellemme tuodut tai KultaPaketilla lähetyt esineet aina huolellisesti läpi ja tarkastamme, onko joukossa jälleenmyyntiin sopivia design- tai timanttikoruja. Kunnostamme Caratiaan myytäväksi valikoidut korut ja poistamme niistä kaiverrukset.
Kullan myynti on ympäristöteko
Tiesitkö, että myymällä vanhat kulta- ja hopeaesineesi teet ympäristöteon? Kaikki romukulta ja -hopea esineet menevät kierrätykseen. Voit vähentää kaivoksista kaivettavan kullan ja hopean määrää laittamalla vanhat kulta- ja hopeakorusi kiertoon.