Kullan ja hopeakaivuun haitat
Kullan- ja hopeankaivuusta aiheutuvat haitat ovat merkittäviä ympäristönsaastuttajia eri puolilla maailmaa. Kullantuotannosta 80 % menee korujen tuotantoon, joten jokaisen koruja käyttävän tulisi huolestua kullankaivuussa käytettävien voimakkaiden myrkkyjen ympäristövaikutuksista.
Koska peräti kaksi kolmasosaa käytössä olevasta kullasta tulee suoraan kaivoksista, kultaesineitä tulisi saada kierrätykseen paljon nykyistä enemmän. Yhden kultasormukseen tarvittavan kultamäärän kaivaminen tuottaa 20 tonnia jätettä.
Yleinen tapa erotella kulta kiviaineksesta on ruiskuttaa syanidia kiviaineskasan päälle. Kun kulta on eroteltu kiviaineksesta, se puhdistetaan epäpuhtauksista kuumentamalla sulattamossa. Kuumentamisprosessissa vapautuu myrkyllisiä päästöjä, kuten savusumua ja happosadetta. Maailmanlaajuisesti metallisulattamot päästävät vuosittain ilmakehään 142 miljoonaa tonnia rikkidioksidia. Tämä on 13 % maailman ympäristöpäästöistä. Kullankaivuun ympäristöongelmat liittyvät myös mm. hopean- ja kuparinkaivuuseen.
Kiertotalousperiaate
Kiertotalousperiaatteiden mukaisesti vanhojen korujen ja -esineiden uudelleenkäyttö ja jalometallienkierrätys vähentävät ympäristövaikutuksia ja ovat askel kohti vastuullisempaa kulutusta. Kun myyt jalometalliesineitä, mahdollistamme näiden kauniiden esineiden jatkuvan elämän.
Emme sulata kaikkea ostamaamme kultaa, vaan hyväkuntoiset ja kiinnostavat esineet pääsevät jälleenmyyntiin Caratia-verkkokauppaan ja -Helsingin myymälään. Siksi voimme maksaa tietyistä koruista jopa viisinkertaisen hinnan. Käymme ostopisteellemme tuodut tai KultaPaketilla lähetyt esineet aina huolellisesti läpi ja tarkastamme, onko joukossa jälleenmyyntiin sopivia design- tai timanttikoruja. Kunnostamme Caratiaan myytäväksi valikoidut korut ja poistamme niistä kaiverrukset.
Kullan myynti ja jalometallien kierrättäminen on ympäristöteko
Tiesitkö, että myymällä vanhat kulta- ja hopeaesineesi teet ympäristöteon? Kaikki romukulta ja -hopea esineet menevät kierrätykseen. Voit vähentää kaivoksista kaivettavan kullan ja hopean määrää laittamalla vanhat kulta- ja hopeakorusi kiertoon.
Usein kysyttyä jalometallien kierrätyksestä
Millaisia jalometalliesineitä voi kierrättää?
Otamme vastaan kaikenlaisia jalometalliesineitä kierrätykseen – niin koruja, kelloja, hammaskultaa kuin astioita ja aterimia. Voit myydä meille esimerkiksi kultaa, hopeaa, platinaa ja palladiumia. Lisäksi ostamme muun muassa teräksisiä muotikoruja sekä pronssisia Kalevala koruja ja design-koruja jälleenmyyntiin.
Miten jalometalliesineiden kierrätysarvo määritellään?
Esineiden arvo määräytyy ensisijaisesti jalometallin pitoisuuden ja päivän markkinahinnan mukaan. Ostamme arvokkaita timanttikoruja ja design-koruja, kuten Kalevala ja Lapponia -koruja myös jälleenmyyntiin, jolloin pystymme maksamaan niistä enemmän. Voit arvioida laskurimme avulla, paljonko maksaisimme sinulle jalometalliesineistäsi.
Jos myyn arvoesineeni teille, miten jalometallikierrätys käytännössä tapahtuu teidän kauttanne?
Jalometallien kierrätysprosessimme on yksinkertainen: voit tuoda esineesi ostopisteeseemme Helsinkiin tai lähettää ne meille turvallisesti KultaPaketin avulla. Tarkastamme esineet huolellisesti ja arvioimme, soveltuvatko ne jälleenmyyntiin vai kierrätetäänkö materiaali uusiokäyttöön. Uusiokäyttöön menevä materiaali sulatetaan ja käytetään esimerkiksi elektroniikkateollisuuden tarpeisiin tai uusien korujen ja jalometallituotteiden valmistukseen.
Onnistuuko jalometallien kierrätys, jos esineessä on jalometallien lisäksi muita materiaaleja, kuten kiviä?
Otamme vastaan myös esineitä, joissa on jalometallien lisäksi kiviä tai muita materiaaleja. Erottelemme muut materiaalit jalometalleista ennen niiden sulattamista. Timanttikoruja ostamme myös jälleenmyyntiin, jolloin voit saada niistä korkeamman hinnan, kuin pelkästä sulatukseen menevästä jalometallista.
Onko olemassa minimimäärää, joka jalometalliesineilläni pitää olla, jotta ne kannattaa kierrättää?
Varsinaista minimimäärää jalometallien kierrätykselle ei ole. Pienikin määrä voi olla arvokas ja kannattaa kierrättää. Voit arvioida laskurimme avulla, paljonko maksaisimme sinulle jalometalliesineistäsi.
Onko jalometallien kierrätyksellä vaikutusta niiden laatuun tai arvoon verrattuna ns. neitseellisiin metalleihin?
Jalometallien kierrätyksellä ei ole vaikutusta niiden laatuun tai arvoon. Kierrätysprosessi, joka sisältää metallien sulatuksen ja puhdistuksen, palauttaa metallin alkuperäiseen muotoonsa. Jalometallien atomirakenne pysyy samana riippumatta siitä, ovatko ne kierrätettyjä vai suoraan maaperästä louhittuja. Kierrätysprosessi varmistaa, että epäpuhtaudet poistetaan, jolloin lopputuote täyttää samat standardit kuin niin sanotut uudet jalometallit.
Onko kannattavampaa kierrättää jalometallit sulattamalla ja uusiokäyttämällä materiaalit vai myymällä jalometalliesineet eteenpäin?
Esineen kunnosta ja ominaisuuksista riippuu, onko kannattavampaa myydä se eteenpäin vai kierrättää materiaali. Me maksamme hyväkuntoisista ja kiinnostavista esineistä korkeamman hinnan, sillä ne voidaan kunnostaa jälleenmyyntiin. Ostamme jälleenmyyntiin esimerkiksi Kalevala-koruja, Lapponia-koruja ja timanttikoruja. Käymme huolellisesti läpi kaikki meille tuodut esineet ja arvioimme niiden jälleenmyyntimahdollisuudet, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen korvauksen. Voit tuoda jalometalliesineesi arvioitavaksi Helsingin ostopisteellemme tai lähettää ne turvallisessa KultaPaketissa.