Kullan hinta on nyt historiallisen korkealla. Siksi vanhat kultaesineesi voivat olla tällä hetkellä arvokkaampia kuin ostohetkellä! Kaappien kätköissä makaavat kultakorut tai perintönä saadut kultaesineet voivat muuttua hetkessä merkittäväksi rahasummaksi – jopa suuremmaksi, kuin mitä niistä on alun perin maksettu.
Siinä missä pörssikurssit heilahtelevat, kulta pitää edelleen pintansa vakaana sijoituskohteena. Mutta sitä, mihin suuntaan kullan hintakäyrä seuraavaksi piirtyy, ei kukaan voi varmuudella ennustaa.
Siksi kullan myyminen vuonna 2025 voi olla erityisen kannattavaa!
Monelle tulee yllätyksenä, kuinka arvokkaaksi vanhat kultaesineet ovat muuttuneet vuosien saatossa. Testaa helposti laskurilla, paljonko voisit tienata myymällä kultasi meille.
Kullan hinta on nyt korkeammalla kuin koskaan historian aikana
Jotta kullan hinnan poikkeuksellista tilannetta voisi ymmärtää, tarkastellaan hintakehitystä hieman laajemmassa perspektiivissä.
Kultaa on käytetty valuuttana yli 5 000 vuotta, mutta erityisesti viimeisten vuosikymmenten aikana sen arvo on kokenut merkittäviä muutoksia.
2000-luvulla kullan hinta oli alimmillaan tammikuussa 2000, jolloin kullan hinta oli vain noin 8,8 euroa per gramma. Tästä alkoi hiljainen nousuvaihe, joka kiihtyi 2008 finanssikriisin jälkeen. Edellinen hintahuippu nähtiin vuosina 2010–2012, jolloin kullan hinta kohosi noin 40 euroon grammalta.
Nykyinen hintapiikki on kuitenkin täysin omaa luokkaansa. Kullan grammahinta ylitti 2025 toukokuussa 95 euron grammahinnan, mikä tarkoittaa, että kullan arvo on kymmenkertaistunut tällä vuosituhannella.
Miten kullan hinta määräytyy – ja mitkä asiat vaikuttavat kullan hinnan muutoksiin?
Kullan hinta määräytyy kansainvälisillä markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella. London Bullion Market Association (LBMA) asettaa kullan virallisen hinnan kaksi kertaa päivässä, ja tätä hintaa käytetään maailmanlaajuisesti vertailuarvona kaikessa kullan kaupassa.
Kullan hinnan muutoksiin vaikuttavat muun muassa:
- Taloudellinen epävarmuus: Kultaa on perinteisesti pidetty turvallisena sijoituksena myös taloudellisesti epävarmoina aikoina. Tämä nähtiin esimerkiksi 2008 finanssikriisin ja 2020 alkaneen koronapandemian aikana, jolloin kullan kysyntä lisääntyi ja hinta nousi jyrkästi. Uusimpana esimerkkinä tästä on Yhdysvaltain asettamat tullit, jotka ovat saaneet etenekin sijoittajat investoimaan aktiivisemmin kultaan.
- Keskuspankkien toimet: Inflaation kiihtyessä kullan kysyntä kasvaa, koska sitä pidetään hyvänä suojana rahan arvon alenemista vastaan. Lisäksi keskuspankkien omat kultaostot ovat viime vuosina lisääntyneet merkittävästi.
- Geopoliittiset jännitteet: Konfliktit ja kriisit eri puolilla maailmaa nostavat kullan arvoa, koska epävakaissa tilanteissa kultaa pidetään vakaana sijoituskohteena.
- Valuuttakurssien vaihtelut: Kulta hinnoitellaan yleensä dollareissa, jolloin Yhdysvaltain dollarin heikkeneminen tekee kullasta edullisempaa muiden valuuttojen haltijoille, mikä lisää kysyntää ja nostaa hintaa.
- Teollisuuden kysyntä: Kultaa käytetään muun muassa elektroniikassa, hammaslääketieteessä ja koruteollisuudessa. Näiden alojen kysynnän kasvu vaikuttaa kullan hintaan.
Kullan tarjonta muuttuu hitaasti, sillä uuden kullan louhinta on hidasta ja kallista. Kierrätyskullan osuus on kasvussa, mutta senkin tarjonta reagoi hitaasti markkinamuutoksiin. Tämä tarjonnan jäykkyys korostaa kysynnän vaihtelujen vaikutusta hintoihin.

Vanhojen korujen arvo voi yllättää – katso mitä saisit koruistasi
Moni ei tule ajatelleeksi, että vanhat kultakorut voivat olla juuri nyt arvokkaampia, kun mitä ne ovat alun perin maksaneet.
Kultakorujen jälleenmyyntiarvo on tyypillisesti alhaisempi kuin niiden alkuperäinen ostohinta, mutta kullan korkean hinnan ansiosta niiden materiaaliarvosta voi nyt saada enemmän kuin niistä on aikoinaan maksanut.
Erityisen arvokkaita ovat korkeakaraattiset (18-24k) kultaesineet, mutta myös matalamman pitoisuuden korut (8k-14k) sisältävät arvokasta materiaalia. Kulta on myös yllättävän painava materiaali, joten pienestäkin määrästä maksetaan hyvin.
Testaa helposti laskurimme avulla, paljonko voisit tienata myymällä kultaa meille.
Kannattaako myydä kultaa nyt vai odottaa vielä korkeampaa hintaa?
Moni kullan myyntiä harkitseva pohtii, jatkuuko hinnannousu ja kannattaisiko myyntiä vielä lykätä entistä paremman tuoton toivossa. Vaikka kullan hinta on historiallisesti noussut pitkällä aikavälillä, markkinoilla esiintyy aina myös heilahtelua ja laskusuhdanteita.
Koska nykyinen hintataso on poikkeuksellisen korkea, juuri nyt on kannattava hetki harkita myyntiä sen sijaan, että odottaisi vielä korkeampaa hintaa.
Etenkin näissä tilanteissa kullan myynti kannattaa juuri nyt:
- Sinulla on tarpeettomia kultakoruja tai -esineitä, joita et käytä. Pöytälaatikossa ne eivät tuota rahaa tai iloa. Voit ostaa saamallasi rahasummalla vaikka uuden korun, joka pääsee käyttöön.
- Sinulla on rahalle käyttöä. Jos tarvitset käteistä rahaa jotain uutta hankintaa, lomamatkaa tai ihan vaan arjen menoja varten, nyt voit saada kultaesineistäsi erittäin hyvän tuoton.
- Sinulla on kultaesineitä satojen tai muutaman tuhannen euron edestä. Tällöin muutaman prosentin nousu tai lasku ei tee merkittävää eroa saamaasi loppusummaan.
Jos sen sijaan omistat kultaa tätä enemmän tai kulta on hankittu selkeästi sijoitusmielessä, tarkkaa myyntihetkeä kannattaa analysoida tarkemmin.
Lue: Romukullan myynti: 5 yleistä virhettä, jotka sinun tulisi välttää
Myy kultaa turvallisesti ja helposti KultaPaketin avulla – paketin tilaaminen ja lähetys on sinulle maksutonta!
KultaPaketti on vakuutettu palautuskuori, jonka postimaksut on maksettu puolestasi. Yksinkertaisesti: tilaa paketti, pakkaa arvoesineesi turvapussiin ja lähetä ne meille. Arvioimme esineesi ja maksamme rahat tilillesi samana päivänä, kun olemme vastaanottaneet KultaPakettisi. Jos et ole tyytyväinen hintaan, palautamme esineesi ilman lisämaksua.
Olemme vastaanottaneet asiakkailtamme jo 150 000 KultaPakettia, eikä yksikään ole kadonnut matkalla!