”’Det är främst frågan om smycken som ringar, örhängen och kedjor. Men vi tar även emot guldplomber och andra föremål i guld, säger KultaRahaksi Oy:s analytiker. Vanligtvis är det så kallat ’skräpguld’ som folk vill sälja. Föremålen behöver inte vara i perfekt skick eftersom allt guld smälts ner innan det används igen. Slutligen är det karatmängden som bestämmer priset. Utländska smycken saknar de små stämplar som avslöjar smyckets karat.”
”Vi rekommenderar inte att man säljer guld som har ett känslovärde. Men vi tar gärna emot guld som folk inte längre behöver och som endast skräpar i byrålådan.”
”En 585-stämpel betyder att smycket innehåller 585 promille rent guld och det är samma sak som 14 karat. En högre siffra i stämpeln betyder högre innehåll av rentguld vilket sin tur inne bär en högre karat. Stämpeln 969 indikerar att man äger ett smycke i 23 karats guld.
’I vår bransch ser man främst äldre förlovningsringar med den karaten, säger han och förevisar en hundra år gammal guldring som känns relativt tung. Förr i tiden var det också vanligt att man fyllde guldsmycken med harts, men det får vi inte göra mera. ’Vi får inte luras med vikten på smycket.’”
”Silverpriset är mycket lägre, men även det har stigit lite under de senaste år. ’Några bröder försökte under 1980-talet köpa upp allt silver i hela världen och då steg det allmänna priset för silver. Men brödernas planer lyckades aldrig, pengarna måste ha tagit slut.’”