Kullasta ja valkokullasta valmistetut esineet säilyvät kauniina vuosikymmeniä, kun niitä hoitaa oikein. Jos sormuksesi tai kaulakorusi on menettänyt kiiltonsa tai sen pinta on samea, ei syytä huoleen! Kullan puhdistus ja kiillotus onnistuu yllättävän helposti myös kotikonstein, kunhan tiedät, mitä teet.
Lue tästä artikkelista, miksi kulta vaikuttaa menettävän kiiltonsa, miten sitä kannattaa hoitaa ja mitä erityistä valkokullan puhdistuksessa on hyvä ottaa huomioon.
Miksi kulta menettää kiiltonsa?
Toisin kuin hopea, kulta ei varsinaisesti ”tummu”. Sen sijaan kullan pinta kerää pölyä, likaa, ihon rasvaa ja kosmetiikan jäämiä, jotka tekevät kullasta himmeää ja likaista. Kulta on jalometallina kestävä, mutta sen kiilto voi himmetä käytön myötä – onneksi vain harvoin täysin pysyvästi.
Kullan himmenemistä aiheuttavat:
✔ Käyttö iholla: ihossa oleva hiki, tali ja suolat voivat jättää kertymiä kullan pintaan, etenkin jos koruja käytetään päivittäin.
✔ Kosmetiikka ja kemikaalit: hajuvedet, voiteet, hiuslakat ja meikit voivat jättää jäämiä kullan pintaan.
✔ Pöly ja lika: arkisessa käytössä kultaesineet keräävät pölyä ja muuta likaa.
✔ Vähäinen hoito: jos kultaesineitä ei puhdisteta säännöllisesti, lika kerrostuu esineen pintaan.
✔ Naarmut: kovassa käytössä olevat kultaesineet voivat naarmuuntua, mikä himmentää niiden pintaa.
Mietitkö, onko esineesi aitoa kultaa? Kullan leimat auttavat tunnistamisessa, lue lisää!
Kullan puhdistus ja kiillotus kotikonstein – näin onnistut
Kun ryhdyt puhdistamaan kultaesinettäsi, kannattaa sopiva metodi valita tilanteen mukaan. Hyvin pinttynyt esine voi vaatia järeämpiä keinoja, ja naarmuuntuneen kullan kiillotukseen on olemassa omat niksinsä.
Miedolla saippuavedellä puhdistaminen
Jos korussa ei ole erityisen pinttynyttä likaa, voit puhdistaa sen yksinkertaisesti lämpimällä saippuavedellä. Käytä mietoa nestemäistä käsisaippuaa, ja vältä voimakkaita kemikaaleja. Liota, harjaa varovasti pehmeällä harjalla (esim. vauvan hammasharja ajaa asian) ja kuivaa pehmeällä kankaalla.
Kullan kiillotus ruokasoodalla
Pinttyneemmän kullan puhdistamiseen kannattaa ottaa avuksi ruokasooda. Sekoita kulhossa lämpimään veteen hieman mietoa astianpesuainetta ja ripaus ruokasoodaa. Liota kultakoruja liuoksessa noin 15 minuuttia. Puhdista korut kevyesti pehmeällä harjalla, huuhtele lämpimällä vedellä ja kuivaa pehmeällä liinalla.
Naarmuuntuneen kullan kiillotus
Naarmuja voi poistaa kiillottamalla muutaman kerran esineen käyttöiän aikana, sillä naarmujen kiillotus poistaa esineestä metallia. Naarmuuntuneen kullan kiillotukseen on hyvä käyttää hieman karkeampaa kangasta, kuten kaupoista saatavia kiillotusliinoja tai esimerkiksi karkeampaa mikrokuituliinaa, jotka kevyesti hiovat kullan pintaa. Myös kultaseppä voi tarvittaessa hioa ja kiillottaa kultaesineen uudelleen.
Kaupalliset kullanpuhdistusaineet
Markkinoilla on erikoistuotteita, jotka on suunniteltu kullan kiillotukseen. Nestemäiset puhdistusaineet ja kiillotusliinat sopivat hyvin etenkin koruille, joissa on helmiä ja kiviä. Niiden avulla korun kultaosat on helppo puhdistaa upottamatta helmiä ja kiviä kokonaan veteen. Katso tarkemmat ohjeet pakkauksesta.

Valkokullan kiillotus ja puhdistus
Valkokultakorut ovat usein rodium-pinnoitettuja, jolloin ne tarvitsevat erityisen hellävaraista kohtelua. Rodinointikerros antaa valkokullalle sen kirkkaan vaalean sävyn, mutta pinnoite voi kulua ajan myötä, jolloin koru alkaa näyttää kellertävältä tai samealta.
Valkokullan puhdistus tehdään samalla perusperiaatteella kuin kullan: hellästi ja hankaamatta liian voimakkaasti. Mieto saippuavesi ja pehmeä harja riittävät. Vältä voimakkaita puhdistusaineita ja kaikenlaisia hankaavia tuotteita, sillä ne voivat kuluttaa rodinointia nopeammin.
Jos valkokulta on menettänyt vaalean sävynsä ja alkaa näyttää kellertävältä, kyse ei ole liasta vaan siitä, että rodinointi on kulunut. Tällöin kotikonstit eivät enää auta – koru kannattaa viedä kultasepälle uudelleen pinnoitettavaksi.
Harkitsetko korujen myyntiä? Kokeile laskurimme avulla, paljonko voisit tienata myymällä korusi meille!
Vältä nämä virheet kullan ja valkokullan hoidossa
Nämä yleiset virheet kultaisten ja valkokultaisen esineiden hoidossa kannattaa välttää:
❌ Älä käytä hammastahnaa, sillä se saattaa sisältää hankaavia ainesosia, jotka voivat naarmuttaa pintaa.
❌ Vältä kovia harjoja tai sieniä.
❌ Älä liota kivellisiä koruja pitkää aikaa, etenkin jos niissä on liimattuja kiviä.
❌ Vältä klooria ja muita vahvoja kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa metallia tai kivien kiinnityksiä.
❌ Älä käytä ultraäänipesuria kotona. Voit aiheuttaa esineillesi vahinkoja, jos sinulla ei ole laitteen käytöstä aiempaa kokemusta.
❌ Vältä kovaa kuumuutta. Äärimmäinen kuumuus voi muuttaa kullan rakennetta.
Harkitsetko kultaesineiden myyntiä?
Jos kaapistasi löytyy kultakoruja tai muita kultaesineitä, joita et enää käytä, niiden myynti voi olla kannattava vaihtoehto. Sen lisäksi, että ostamme kultaa sulatukseen menevänä materiaalina, ostamme hyväkuntoisia kultakoruja myös jälleenmyyntiin – jolloin voimme maksaa sinulle niistä paremman hinnan!
Hyvä uutinen on, että kun myyt kultaa meille, sinun ei tarvitse puhdistaa tai kiillottaa sitä etukäteen. Kokeneet asiantuntijamme osaavat arvioida kullan todellisen arvon myös himmeämmän pinnan takaa. Puhdistamme ja huollamme myös jälleenmyyntiin menevät korut.