Leimat
Hopean ja kullan leimat
Hopean ja kullan leimat kertovat esineen ominaisuuksista ja historiasta.
KultaRahaksi ostaa kaikki kulta- ja muut jalometallista valmistetut esineet riippumatta siitä millaiset jalometallien leimat niissä on. Asiakkaan ei siten tarvitse tietää, millaiset hopean tai kullan leimat hänen esineissään on. Hopean ja kullan leimat auttavat selvittämään useita kiinnostavia asioita esineistä.
Kaikki leimat
Korujen ja pöytähopean leimat
Täydellisessä suomalaisessa leimasarjassa on viisi leimaa; pitoisuusleima, nimileima, tarkastusleima, vuosileima ja paikkakuntaleima. Kaikki leimat eivät kuitenkaan ole pakollisia. Kun ostetaan kultaa ja hopeaa, niin tärkeimpiä hintaan vaikuttavia ovat pitoisuusleima ja nimileima. Pitoisuusleima auttaa selvittämään kuinka paljon puhdasta kultaa tai hopeaa esineessä on. Nimileiman avulla saadaan tekijä selville, joka vaikuttaa taas siihen ostetaanko esine Kalevala koruna, design-koruna vai jonain muuna.
-
PITOISUUSLEIMA
-
NIMILEIMA
-
TARKASTUSLEIMA
-
KAUPUNKILEIMA
-
VUOSILEIMA
Pitoisuusleima
Suomessa leimattujen esineiden pitoisuusluvun ympärillä oleva muoto kertoo esineessä käytetystä jalometallista. Kullan merkki (kultaleima) on soikea, hopean leima suorakaide, platinan leima vinoneliö ja palladiumin symmetrinen nelikulmio.
Jalometallipitoisuus ilmaistaan yleensä tuhannesosissa, esimerkiksi pitoisuusleima 585 tarkoittaa, että kyseisen kultaesineen painosta 585/1000 eli 58,5% on puhdasta kultaa. Jos esine on 18 karaatin kultaa, niin silloin kullan osuus on 18/24 eli tuhannesosissa ilmaistuna 750. Kullan leimat auttavat siis selvittämään kuinka paljon esineessä on puhdasta 24k kultaa. Pöytähopean ja korujen merkinnät ovat samat. Eli jos hopean pitoisuus on 925, niin se tarkoittaa että esineen painosta hopeaa on 92,5 prosenttia.
Jos korussa on pitoisuusleima 950, niin esine on platinaa tai palladiumia. Ostamme myös platina- ja palladiumkoruja.
-
Kulta pitoisuus 585
-
Hopea pitoisuus 925
-
Platina pitoisuus 950
-
Palladium pitoisuus 950
Nimileima
Nimileima kertoo kuka esineen on valmistanut. Usein nimileima on myös pelkkä kirjainyhdistelmä. Ostamme mm. seuraavien valmistajien koruja design-koruina.
-
Kalevala koru
-
Lapponia
-
Kupittaan Kulta
-
Turun Hopea
-
Kaunis koru
-
Kultaseppä Salovaara
-
Kultateollisuus
Tarkastusleima
Pohjoismaissa ja Virossa on melko yhtenäiset jalometallien merkinnät. Helpoin tapa tunnistaa esineen kotimaa on tarkastuleiman avulla.
Jalometallin aitoudesta kertova tarkastusleima on tärkeä elementti jalometallikaupassa. Suomalainen tarkastusleima on sydämen muotoinen kruunuleima, muilla mailla on omat tarkastusleimansa. Jos jalometalliesineessä on kruunuleima, se kertoo, että TUKESin hyväksymä ja valvoma puolueeton tarkastuslaitos on tutkinut tuotteen.
-
Suomi
-
Ruotsi
-
Norja
-
Tanska
-
Viro
Vuosileima
Vuosileiman kirjaimen ja numeron yhdistelmästä saa selville esineen valmistumisvuoden. Kokeile!
-
Vuosileima
Vuosi
–
Paikkakuntaleima
Paikkakuntaleimoista on olemassa eri versioita, riippuen esineen valmistumisvuodesta. Alla muutama esimerkki Helsingin, Turun ja Tampereen paikkakuntaleimoista.
-
Helsinki
-
Helsinki
-
Helsinki
-
Turku
-
Turku
-
Tampere
-
Tampere
-
Tampere
-
Tampere
Hopean leimat
Hopean kemiallinen merkki on Ag. Hopean pitoisuus ilmoitetaan tuhannesosissa. Esimerkiksi esine jonka hopeapitoisuus on 925 tuhannesosaa tarkoittaa, että 92,5% seoksesta on puhdasta hopeaa.
Helpoiten hopean pitoisuuden saa selville etsimällä hopeaesineestä pitoisuusleiman. Leima on yleensä piilotettu melko huomaamattomaan paikkaan. Suomessa pitoisuusleima on aina 3-numeroinen luku. Hopea joka on ostettu ulkomailta, voi olla merkitty pelkällä sterling tekstillä (925 hopea). Suomessa tyypillisin hopeapitoisuus uusille koruille on 925 (sterling-hopea), vanhemmissa kotimaisissa koruissa hopeapitoisuus on usein 830.
Kullatut tuotteet
Kullan aitous voi olla silmämääräisesti vaikea todentaa. Kullattuja esineitä ei saa Suomessa leimata. Ulkomailta tuoduissa kullatuissa koruissa saattaa kuitenkin olla karaattiluvun lisäksi olla mm. seuraavia merkintöjä:
NICK. FREE, NICK. F, NiFREE, N.F., AM. DOUBLE, AM DBLE, Am.Dbl, A.M., AMERIK, AMERIC, CHAP, CHP, CH, PLORO, PL, Plt, GP, G.E., G.F., ROLLED GOLD, GOLD SHELL, AUREA, PLAQUE.
Uushopea ja alpakka
Hopeoidut eli uushopeasta tai alpakasta valmistetut esineet leimataan joskus ALP tai UH, mutta useimmiten niistä puuttuvat merkinnät kokonaan. Näillä on hyvin vähän jälleenmyyntiarvoa, joten emme osta niitä lainkaan.
Kullan värisessä korussa voi olla hopealeimoista tutut pitoisuudet, kuten 925 tai 830. Esine ei ole silloin kultaa, vaan kyseessä on kullattu hopeaesine.
Tämän kulta ja hopea leimat -sivun lisäksi voimme suositella kullan ja hopean merkinnöistä kiinnostuneille Tukesin ja leimat.fi sivuja. Näiden lisäksi Wikipediasta löytyy lisätietoa aiheesta kiinnostuneelle.